Program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Cycle in a network 2.0

 

   

Završen je projekt  Cycle ina a network 2.0 - Improved cycling connections of South - Zala and Međimurje across space and time(Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014.-2020.) koji je  Županijska uprava za ceste Međimurske županije potpisala s vodećim partnerom Gradom Nagykanizsa, Turističkom zajednicom Međimurske županije i Općinom Štrigova.

Cilj projekta bio je povezivanje Mađarske s Međimurskom županijom kroz cikloturističke puteve i poboljšanje biciklističke veze županije Južna Zala i Međimurja kroz prostor i vrijeme. Cikloturizam je važan turistički proizvod koji privlači sve veći broj posjetitelja i turista u Međimursku županiju, stoga se željelo kvalitetno planirati razvoj ovog segmenta turizma, te time utjecati na održivi razvoja proizvoda, zadovoljstvo turista, ali i lokalnog stanovništva, te podignuti razinu sigurnosti na cestama. Izgradnja biciklističkih traka  je poveznica između Hrvatske i Mađarske te ima posebnu važnost u ravnomjernijem turističkom razvoju . Ruta EuroVelo br. 13 koja u Hrvatsku ulazi na graničnom prijelazu Goričan se nastavlja lokalnom cestom LC 20066 do Kotoribe. U Kotoribi ruta nastavlja županijskom cestom 2040 i 2041 te se u Donjoj Dubravi spaja na državnu cestu D 20 i nastavlja u smjeru Koprivnice – Osijek- granice RH. Navedena EuroVelo ruta od strateškog je značaja za dugoročni razvoj cikloturizma u Međimurskoj županiji.

    

 Izvor slike: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Više od 235 tisuća kuna iz fondova Europske unije za osiguranje cestovno željezničkih prijelaza na županijskim i lokalnim cestama Međimurske županije

Županijska uprava za ceste Međimurske županije (ŽUC) je na natječaju, koje je krajem 2014. godine raspisalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, dobila bespovratna sredstva iz fondova Europske unije za izradu Studije prihvatljivosti i opravdanosti osiguranja cestovno željezničkih prijelaza na županijskim i lokalnim cestama Međimurske županije.

Izrada Studije, čija vrijednost iznosi 235.500,00 kuna i s 85 posto se sufinancira bespovratnim sredstvima EU, a 15 posto sredstvima ŽUC-a, predstavlja prvi korak u izradi projektne dokumentacije i osiguranju cestovno željezničkih prijelaza kako bi se smanjenjio broj prometnih nesreća te povećala sigurnost sudionika u prometu.

Na cestama pod upravom ŽUC-a na području Međimurske županije nalazi se ukupno 16 cestovno željezničkih prijelaza, od čega ih je 7 osigurano branicima ili prolubranicima, zvučnom i svjetlosnom signalizacijom dok je preostalih 9 osigurano samo horizintalnom i vertikalnom signalizacijom.

Upravo je ovih 9 cestovno željezničkih prijelaza, od kojih se četiri nalaze na županijskim, a pet na lokalnim cestama, predmet Studije koja će biti prvi korak prema povećanju sigurnosti u prometu.

Izrada Studije prihvatljivosti i opravdanosti za osiguranje cestovno željezničkih prijelaza na županijskim i lokalnim cestama Međimurske županije ugovorena je s tvrtkom “Istraživanje i projektiranje u prometu d.o.o.” iz Zagreba, a planirani rok završetka Studije je studeni 2015. godine.