Više od 235 tisuća kuna iz fondova Europske unije za osiguranje cestovno željezničkih prijelaza na županijskim i lokalnim cestama Međimurske županije

Županijska uprava za ceste Međimurske županije (ŽUC) je na natječaju, koje je krajem 2014. godine raspisalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, dobila bespovratna sredstva iz fondova Europske unije za izradu Studije prihvatljivosti i opravdanosti osiguranja cestovno željezničkih prijelaza na županijskim i lokalnim cestama Međimurske županije.

Izrada Studije, čija vrijednost iznosi 235.500,00 kuna i s 85 posto se sufinancira bespovratnim sredstvima EU, a 15 posto sredstvima ŽUC-a, predstavlja prvi korak u izradi projektne dokumentacije i osiguranju cestovno željezničkih prijelaza kako bi se smanjenjio broj prometnih nesreća te povećala sigurnost sudionika u prometu.

Na cestama pod upravom ŽUC-a na području Međimurske županije nalazi se ukupno 16 cestovno željezničkih prijelaza, od čega ih je 7 osigurano branicima ili prolubranicima, zvučnom i svjetlosnom signalizacijom dok je preostalih 9 osigurano samo horizintalnom i vertikalnom signalizacijom.

Upravo je ovih 9 cestovno željezničkih prijelaza, od kojih se četiri nalaze na županijskim, a pet na lokalnim cestama, predmet Studije koja će biti prvi korak prema povećanju sigurnosti u prometu.

Izrada Studije prihvatljivosti i opravdanosti za osiguranje cestovno željezničkih prijelaza na županijskim i lokalnim cestama Međimurske županije ugovorena je s tvrtkom “Istraživanje i projektiranje u prometu d.o.o.” iz Zagreba, a planirani rok završetka Studije je studeni 2015. godine.